Kuka on omaishoitaja?
Suomen omaishoidon verkosto määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.
Laki omaishoidon tuesta määrittelee omaishoitajan suppeammin henkilöksi, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen kunnan kanssa. Omaishoitotilannetta tai omaishoitajana olemista ei voi kuitenkaan määritellä ainoastaan lakisääteisen omaishoidon tuen perusteella.
Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä avunarpeesta johtuen ei selviydy arjessa omatoimisesti.
Omaishoitajia ovat mm. vammaisen lapsen vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat lapset. Hoitosuhde on voinut kehittyä hitaasti hoideattavan avuntarpeen lisääntymisen seurauksena tai äkillisesti sairaskohtauksen, onnettomuuden tai erityistä hoivaa tarvitsevan lapsen syntymän myötä.
Seuraavien kysymysten avulla voit pohtia oletko omaishoitaja:
- Onko läheisesi sairastunut tai vammautunut ?
- Autatko häntä arjen toimissa?
- Onko työmääräsi kotona lisääntynyt?
- Oletko usein huolissasi läheisestäsi tai elämäntilanteestasi?
- Onko läheisesi luonne muuttunut?
- Onko oma vapaa-aikasi vähentynyt?
- Onko ystäväpiirisi kaventunut?
- Onko oma terveydentilasi heikentynyt?
- Onko vastuunjako perheessäsi muuttunut?
- Onko asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa ja virastoissa lisääntynyt?
- Oletko aikaisempaa huolestuneempi taloudellisesta tilanteestasi?
- Pitääkö sinun hankkia tilapäishoitaja läheisellesi, kun et itse ole läsnä?
- Oletko joutunut järjestämään kotiin tilaa apuvälineille ja hoitotarvikkeille?
- Oletko huomannut edellä mainittujen asioiden kuormittavan sinua?
Jos vastasit kyllä moneen kysymykseen , perheessänne saattaa olla alkava tai jo alkanut omaishoitajatilanne. Mieti kuinka paljon hoitovastuuta voit ottaa. Mihin voimasi riittävät? Mitä tietoa ja minkälaista tukea tarvitset? Oletko tietoinen omaishoidon tuesta? Ota yhteys terveydenhuollon sosiaalityöntekijöihin, oman kunnan sosiaalitoimeen, kotihoitoon tai lähimpään Omaishoitajaliitto ry:n paikallisyhdistykseen. Omaishoitajan on mahdollista saada tietoa ja tukea!